Trondeim Kommune
«Relasjonell kapasitet er en forutsetning for at vi kan lykkes med vår samhandling.»
Oppvekst og Opplæring i Trondheim kommune har siden 2019 samarbeidet med Joint Action om utvikling av relasjonell kapasitet.
Kommunalsjef for BFT (Barne- og Familietjenesten): «Hva skjer når vi forsøker å løse komplekse problemer (wicked problems) som om de var enkle? Vi har bruk for å bevege vår tenkning fra strukturer til bærekraftige relasjoner. Vi har jobbet systematisk på flere områder med ulike tiltak - blant annet med relasjonell kapasitet - og det har skapt resultater – her er et par eksempler fra barnevern:
• Oppholdstid i institusjoner faller
• Reduksjon av akutt flytting av barn
• Flere barn får hjelp hjemme
• Flere barn vokser opp med sin familie
Helhetlig organisering av det spesialpedagogiske arbeidet i barnehager:
• Marianne Bruket, Kommunalsjef for barnehage: «Dette er et stort og viktig prosjekt for Trondheim Kommune, som får stor betydning for alle barn i kommunen. Vi ser at den relasjonelle kapasiteten varierer fra klynge til klynge, og at vi her har et viktig utviklingsarbeid foran oss, hvis vi skal lykkes med våre målsetninger.»
• I Trondheim Kommune arbeides det med en ny modell for helhetlig organisering av det spesialpedagogiske arbeidet. Målet er å få en bedre sammenheng i tjenestene til alle barn gjennom sterke relasjoner og samhandling på tvers av faggrupper. Barns beste, samhandling med foreldre og tidlig innsats er sentrale elementer i modellen.
• Et viktig grep for å styrke samhandlingen er å samle barnehager i det som kalles klynger. I disse klyngene samles noen barnehager og PPT for sammen å finne gode måter å jobbe på for å utnytte kompetanse og ressurser best mulig for alle barn.
• Joint Action har siden august 2022 bidratt i dette arbeidet med klyngene i Østbyen og Lerkendal. Et viktig element er analyser av relasjonell kapasitet i klyngene som indikerer hvor det er behov for å styrke relasjonene for å skape større effektivitet i arbeidet.